Wanneer je een positiever zelfbeeld wilt gaan opbouwen heb je je eerste bewust te worden van hoe je nu je zelfbeeld instant houd.

 

We creëren ons zelfbeeld op ervaringen uit het verleden en hoe je door je omgeving bestempelt bent. Ondanks dat dit in het verleden ligt, doe je dit nu nog steeds. Geef je zelf daar niet voor op je kop, indien je worstelt met een negatief zelfbeeld doe je dit waarschijnlijk al meer dan genoeg.

In onze groei van kind naar volwassene nemen we normen en waardes over van onze omgeving, van onze ouders, vrienden, onderwijs, werk enzovoort. We maken deze deel van onze eigen realiteit. En dan komen we meteen bij tip één.

 

1. Wat heb jij voor waar aangenomen?

doorslikken-zelfbeeld

Sta eens bij stil wat je allemaal geslikt hebt van je omgeving zonder je af te vragen of die gedachtes of overtuigingen wel zo bevorderlijk voor jou zijn.
Om een paar maatschappelijke overtuigingen te noemen: “Steek je kop niet boven het maaiveld uit of hij wordt afgehakt”, “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Hollandser wordt het echt niet. En vul dan zelf even in of dit helpt om te groeien of dat je daardoor precies blijft waar je bent.

Ik heb vaak erg opgekeken naar mijn omgeving, mensen bewonderd die een universitaire studie hadden gedaan of een dik betaalde baan hadden.  De overtuiging die dit bevorderde was: “Ik heb maar speciaal onderwijs gedaan, dat is niet voor mij, dat kan ik niet”. Een perfect middel om je kleiner te maken en je zelfbeeld te slopen.

2. Wat je zegt ben je zelf!

Wat jij bent zie je aan de mensen om je heen. Elke kwaliteit of eigenschap die jij een ander toekent zegt wat over jou. Of je deze kwaliteit nu bewonderd, verafschuwd of iets daar tussen in. Jij geeft het label, dat gaat over jou. Het zijn jouw projecties op je omgeving.

Wat is voor jou de verbindende factor met de mensen waar jij mee omgaat? Welke waarde ken jij ze toe? Wat doen ze met je, op wat voor manier en welke golflengte inspireren deze mensen jou?

doorslikken-zelfbeeld

Je omgeving reflecteert jezelf!

3. Een groeizame mentaliteit

positief-zelfbeeld

Wordt een heel mens. (Symbool Zen)

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn leven, de kwaliteit hiervan, hoe je met bepaalde situaties omgaat, de keuzes die we hierin maken.

Hoe meer besef je opbouwt dat je zelf de regie hebt over je eigen leven, des te meer je kunt doen om dit naar jouw eigen smaak in te richten.

Sommige keuzes zijn misschien niet leuk, maar kunnen wel de moeite waard zijn. Geen keuze is ook een keuze, echter wordt de keuze dan door je omgeving gemaakt. Het is dan uitnodigend om slachtoffer te zijn van je omgeving.

Ik ken het maar al te goed van mezelf dat ik mezelf slachtoffer maakte van mijn omgeving, dat me dingen aangedaan werden. Zo heb ik sinds kort bijvoorbeeld weer een nieuwe baan. Best ver weg, 1,5 uur heen en nog terug en ook het werk zelf is niet top. Wat voor mij een valkuil is, is dat ik opga in hoe vervelend mijn baan wel niet is. Dan verlies ik echter uit oog dat ik deze keuze maak. En dat is dat ik voor mezelf wil zorgen, mijn eigen brood op de plank heb en daarin geen verantwoordelijkheid hoef af te leggen aan andere instanties. Zoals bijv. een UWV, een pad dat ik al eens belopen heb en dat is verre van inspirerend.

Negatief-Positief-Zelfbeeld

Dit waren 3 voorbeelden om eens te onderzoek hoe jij je verbind met je omgeving. Ik hoop dat je er wat zelfkennis mee kunt ontwikkelen. En ik zeg er ook nu bij, slik ook dit niet als zoete koek, onderzoek of dit wat voor jou is. En zo niet, dan is dat ook ok en zoek dan verder.

Indien je vragen hebt hierover, of wil je wat delen, dan zie ik ze graag hieronder terug. Met jouw ervaringen kun jij een ander helpen.

En mocht het te persoonlijk zijn om hieronder op te schrijven nodig ik je van harte uit om eens een afspraak te maken.