Ken jij het dat je totaal geblokkeerd en verlamd raakt in periode van stress?

Heeft ook vast iedereen wel eens meegemaakt. Op dit moment komt er Cortisol vrij in je lichaam, ook het passieve stresshormoon genoemd. Adrenaline is het actieve stress hormoon, je gaat stuiteren om alles snel voor elkaar te krijgen, bij cortisol schiet je op slot, je verstijft.

Mijn eigen stress ervaringen

Kijk ik naar mezelf, dan is een werk gerelateerde omgeving waar ik me onderdruk gezet voel mijn meest bekende voorbeeld. ken ik dit vooral in een werk gerelateerde omgeving waarin ik me onderdruk gezet voel.

Ik verstijf wanneer ik geen idee heb wat te doen, wanneer een collega iets van me verwacht wat ik niet weet en naar zijn mening behoor te weten.

Maar ja, hoe zet ik me nu zo vast in een dergelijke situatie zodat de cortisol door mijn lijf heen giert.

Wat ik in ieder geval niet doe is grens aangeven, even die collega op zijn plaats zetten in de aannames. Daarbij vooroordeel ik mezelf dat ik iets niet weet en tegelijkertijd wil ik het heel goed doen. Nou, geen wonder dat ik op slot schiet. O ja en ik wil geen fouten maken…….

Kortom dit is mijn recept voor om me te bedruipen in de stress. Niet aangenaam….

Gelukkig is dit een voorbeeld waar ik nu zicht op nu, ik geef grens aan en ben assertiever. Dat wil alleen niet zeggen dat dit nu vanzelf gaat. Ik heb me er steeds weer opnieuw van bewust te zijn.

Elke stofje heeft een functie

Zoals ik het hierboven beschrijf vanuit mijn eigen ervaring lijkt het eerder een soort vergif. En als we inderdaad te lang in de stress blijven, dan vergiftigen we onszelf inderdaad met een teveel aan bepaalde stoffen, waaronder cortisol en adrenaline.

Echter, cortisol zou niet vrijkomen in je lichaam als het geen functie heeft.

Zo werkt het ontstekingsremmend bij allergieën en heeft het invloed op:

  • Het verteren van je voedsel

  • Je slaap en waakritme

  • Je immuunsysteem

Bij dreigend gevaar zorgt cortisol ervoor dat onze bloedsuikerspiegel stijgt zodat we dit gevaar de nodige weerstand kunnen bieden. Daarbij schakelt cortisol ons immuunsysteem en spijsverteringsysteem uit. Alle aandacht gaat dan naar je overlevingsmechanisme. Uiteraard ontworpen voor een korte tijdsspan.

Ongezond

Zo kun je vast zelf de conclusie trekken dat te lang in een stress situatie zitten extreem schadelijk is. De kans vergroot dat je ziek wordt vergroot, je spijsvertering verminderd en ook minder goede nachtrust zal hebben. En vervolgens moeten we toch werken om brood op de plank te krijgen. Het wordt dan een vicieuze cirkel waar je moeilijk uitkomen. Kijken we hier maatschappelijk na, dan is dit een groot probleem.

 

Ik gun iedereen om uit deze cirkel te komen. Of deze nu aangenaam is of niet, het wordt op een bepaald moment je comfortzone. Het voelt bekend en vertrouwd, dat is niet hetzelfde als veilig en gezond.

Tip

Als tip geef ik mee, onderzoek eens hoe jij je in de stress zet. Hoe maak jij contact met je medemens in dit soort situaties. Schrijf eens  op wat voor jouw hierin makkelijk of moeilijk gaat.

Persoonlijke ontwikkeling gaat voor mij o.a. over het doorleven van je eigen obstakels, jezelf vastzetten in stress is er daar een van.

Ik nodig je van harte uit je ervaringen hieronder te delen of wanneer het te persoonlijk is, eens een afspraak te maken.

 

Groeten,

 

Bob