Denk jij wel eens na over je zelfbeeld? Ben jij tevreden met wie je bent en de kwaliteiten die je in huis hebt? Zo nee, hoe ga je daar mee om en wat doe je eraan?

Met een negatief zelfbeeld sta je je eigen groei en nieuwe ervaringen in de weg. Je creëert je eigen beren op de weg over wat er allemaal mis kan gaan wanneer iets nieuws zich aandient.
Deze maken het je gemakkelijk om vooral in je comfortzone te blijven en dat wat je wilt doen uit te stellen of niet te doen. Nu denk ik dat de meeste mensen dit in een bepaalde mate wel herkennen. Het gaat er om wanneer het ongezond wordt, wanneer je weg cijfert in situaties en je eigen waarde niet meer ziet.

Vanuit eigen ervaring

Ik was hier zelf heer en meester in. Mezelf weg cijferen, denken iets niet te kunnen, dat een andere het beter zou kunnen.
Jezelf kennen zou je kort door de bocht kunnen omschrijven als weten waar je goed in bent en waarin niet. Een negatief zelfbeeld gaat vaak aan de haal met je sterke kwaliteiten. Ik vond het altijd heel moeilijk om uit te spreken wat mijn sterke punten waren. Het ging me serieus beter af een boetekleed aan te trekken en hier denigrerend naar te zijn. Het was me zo gewoon. Ik stond er niet bij stil, dat ik mezelf stond af te kraken in mijn zelfspot.

Ongezond zelfbeeld

Dit is een voorbeeld waarin het zelfbeeld ongezonde vormen aan neemt. Een negatief zelfbeeld vormen we zelf in onze levensloop van kind naar volwassene.
Toen we kind waren leerden we onszelf strategieën aan die destijds zinvol waren omdat het een resultaat opleverde. Nu we echter volwassen zijn werken deze niet meer. Het gewenste resultaat komt er niet meer mee tot stand. Toch weten we vaak niet anders. Het is zo bekend om het op deze manier te doen.

Eigen kwaliteiten en middelen

Door opleidingen en processen heb ik gelukkig meer grip op mijn negatieve zelfbeeld. Het speelt geen hoofdrol meer en ik herken het wanneer het weer opspeelt.
Ik geloof dat elk mens wil groeien in zijn leven en dat ieder zijn eigen middelen heeft om dit te doen.

“Een negatief zelfbeeld is een valkuil waar we keer op keer in vallen met de uitnodiging jezelf bewust te worden van hoe je er steeds in terecht komt. Wanneer je hier zicht op krijgt kun je eigen middelen en manieren ontwikkelen om zelf uit deze kuil te klimmen om uiteindelijk de valkuil zelf te kunnen vermijden.”

Alvast een tip

Ik zou je ook al 10 tips kunnen geven, maar ook in dat geval zou ik je uitnodigen er maar 1 uit te pakken.
Het mooie aan 1 tip is dat je niet hoeft te kiezen.
Pak één ding wat je af wilt maken. 
Iets wat al langere tijd om je aandacht vraagt of het eerste wat in je op komt? Hoe zou het voor je zijn als je dat hebt afgerond?Is dat de moeite waard?
Laten we voor nu zeggen van wel. Begin ermee! Heb je moeite om iets af te ronden, pak dan wat kleins, iets wat voor jou overzichtelijk is.
Inzet boven resultaat!
De tip is om voldaan te zijn over je inzet, in plaats van het resultaat. Dit maakt het ook makkelijker om met tegenslag om te gaan.
Als je voldaan bent met de inzet kun je ondanks dat het eindresultaat er nog niet is, met een goed gevoel kijken naar wat je al allemaal gedaan hebt.
Nu coach en begeleid ik anderen met hun negatieve zelfbeeld. Dat je hier zicht op krijgt en dat je gaat erkennen dat je goed bent zoals je bent en daarin je medemens heel wat te bieden hebt. Je hebt het in je om jouw leven te leiden.